2013-05-08

Iškilioji kovotoja su komunizmu Grybauskaitė

Savotiškas tas vokiečių humoras. Kovotoja su komunizmu Grybauskaitė apdovanojama Karolio Didžiojo prizu už nuopelnus, kuriuos pati priskiria Landsbergiui ir Brazauskui.

15min.lt :: Vokietijos dienraštis „Suddeutsche Zeitung“: Dalia Grybauskaitė – ryžtingoji dama Prezidento poste
Būdama jauna moteris, užaugusi sovietinėje sistemoje – priklausė Komunistų partijai, gavo politinės ekonomikos daktaro laipsnį Maskvos visuomenės mokslų akademijoje ir dėstytojavo partinėje mokykloje Vilniuje. Žlugus Sovietų Sąjungai, ji dirbo įvairiose ministerijose ir iškilo iki politinių aukštumų. Valdant konservatoriams, ji buvo finansų viceministrė, valdant socialdemokratams – finansų ministrė. Tarp Lietuvos politikų, palikusių įspūdį, ji mini tiek konservatorių Vytautą Landsbergį, nepriklausomybės judėjimo „Sąjūdis" lyderį ir pirmąjį valstybės vadovą po 1989-ųjų, tiek komunistų lyderį, vėlesnį socialdemokratų prezidentą ir premjerą Algirdą Brazauską.

Šių dviejų politikų pastangomis iš didžiosios kaimyninės Rusijos atkovota Lietuvos nepriklausomybė yra ir svarbus Dalios Grybauskaitės siekis. Todėl per ateinantį Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pusmetį kartu su vyriausybe ji ketina siekti, kad, pavyzdžiui, būtų nutraukta iki šiol egzistuojanti Baltijos šalių priklausomybė nuo rusiškų dujų ir elektros energijos tiekimo. Pradžia jau padaryta. ,,Energijos tiekimo saugumas ir diversifikavimas labai svarbūs faktinei politinei nepriklausomybei ir nepriklausomybei nuo rytų korupcinio mentaliteto", – teigia Prezidentė.
Tame pat tekste aukščiau:
Su griežtu atsakingumu ji prižiūrėjo valstybės ir ES finansus. Neatsitiktinai, 2005 metų apklausos duomenimis, ji išrinkta ,,Metų komisare", o spauda jai suteikė garbingą Geležinės Ledi titulą, pasiskolintą iš Maggie Thatcher. Tokia Prezidentės reputacija tikriausiai turėjo įtakos ir kompetentingos Vokietijos komisijos apsisprendimui, šiais metais jai paskyrusiai tarptautinį Karolio Didžiojo apdovanojimą. Prezidentei jis bus įteiktas šį ketvirtadienį, suvokiant, kad tai garbingas „visos Lietuvos ir Baltijos jūros regiono" įvertinimas.

Apdovanojimas skirtas, atsižvelgus į Prezidentės asmenybę ir kartu įvertinus, kad Lietuva ir kitos Baltijos valstybės – Latvija ir Estija – po 1989 metų atsikratė komunizmo ir Rusijos viešpatavimo /.../

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą